Hoe werkt vloerverwarming?

Hoe werkt vloerverwarming?

Veel mensen zijn bekend met de voordelen van vloerverwarming. Maar hoe werkt vloerverwarming nou eigenlijk? In dit artikel leggen we je uit waar een vloerverwarmingssysteem uit bestaat en hoe het werkt.

Je zou vloerverwarming als één grote radiator kunnen zien, die verwerkt is in je vloer. De warmte straalt omhoog en door het grote oppervlak wordt de lucht gelijkmatig opgewarmd. In tegenstelling tot reguliere wandverwarming ontstaat er bij vloerverwarming geen luchtcirculatie waarbij koude lucht naar beneden wordt gedrukt.

Waaruit bestaat een vloerverwarmingssyteem?

De temperatuur wordt geregeld door een thermostaat. Deze meet de temperatuur in de ruimte en bedient de elektrische vloerverwarming of stuurt bij een watergedragen systeem de cv-installatie aan. In de meeste gevallen wordt er gebruikgemaakt van watergedragen vloerverwarming, maar er zijn ook elektrische systemen verkrijgbaar. Elektrische vloerverwarming warmt sneller op, maar is minder energiezuinig. Bij een watergedragen systeem stroomt het warme water meestal door kunststof vloerverwarmingsbuizen. De buizen hebben doorgaans een diameter van 16 tot 20mm en maximale lengte van 120m per groep. Ze zijn in de vorm van een slakkenhuis of spiraal gelegd, waardoor ze het vloeroppervlak gelijkmatig verwarmen.

Vloerverwarming verdeler

Tussen de vloerverwarmingsbuizen en de cv-installatie zit de verdeler. De verdeler werkt als het hart van je vloerverwarming en verdeelt het water in het systeem over de verschillende groepen. Afhankelijk van de verdeler kunnen er 1 tot 14 groepen op aangesloten worden. Iedere groep bevat maximaal 120m vloerverwarmingsbuis. Een ingebouwde pomp zorgt voor circulatie. In de verdeler zit een meetinstrument om de temperatuur constant te houden. Indien nodig wordt er via een thermostaatventiel warm water vanuit de cv-installatie toegevoegd om de gewenste temperatuur te bereiken.

Vloerverwarming aanschaffen?

Bekijk onze complete vloerverwarmingssets

Meer over vloerverwarming