Tegelvloer met vloerverwarming

Vloerverwarming onder tegelvloer

Wil je vloerverwarming aanleggen onder een tegelvloer? Tegels kunnen zeer goed in combinatie met vloerverwarming gebruikt worden. In dit artikel bespreken we vloerverwarming in combinatie met tegels tot in detail.

Is vloerverwarming onder een tegelvloer mogelijk?

Vloerverwarming en tegels zijn een goede combi. Zowel keramische tegels als tegels van natuursteen zijn in de regel geschikt. Een groot voordeel van tegels is dat deze de warmte niet tegenhouden, maar juist goed geleiden. Hierdoor kost het minder energie om de ruimte op temperatuur te krijgen en dat zie je terug op je energierekening.

Vloerverwarming installeren onder tegels

Voor het installeren van vloerverwarming onder een tegelvloer zijn er twee mogelijkheden. De vloerverwarming kan op de ruwe betonvloer gelegd worden door middel van krimpnetten of in de dekvloer gelegd worden.

Dekvloer

Bij deze methode worden er sleuven geslepen in de bestaande dekvloer. Vervolgens worden de verwarmingsbuizen in de bestaande afwerkvloer gelegd.

Ruwe betonvloer

Bij deze methode worden verwarmingsbuizen door middel van krimpnetten op de bestaande ruwe betonvloer gelegd.

Waar dien je rekening mee te houden?

Gebruik flexibele tegellijm en flexibel voegsel. Hiermee vang je de werking van de tegels op tijdens het opwarmen en afkoelen. Na het aanleggen van vloerverwarming in combinatie met een tegelvloer, is het aan te raden om 6 weken te wachten voordat je de vloerverwarming voor de eerste keer aanzet. Verhoog de temperatuur vervolgens geleidelijk. Hierdoor heeft de tegellijm voldoende tijd om uit te harden en voorkom je dat tegels loslaten. Let op dat de watertemperatuur van de vloerverwarming niet warmer wordt dan 35°C tot 40°C.

Vloerverwarming bestellen?

Bekijk onze complete vloerverwarmingssets

Hoofdverwarming of bijverwarming

Vloerverwarming kan op verschillende manieren worden aangelegd. Bij hoofdverwarming zijn er geen andere warmtebronnen nodig om de ruimte te verwarmen. Bij bijverwarming is dit wel het geval, bijvoorbeeld een radiator. Vloerverwarming i.c.m. een tegelvloer is zeer goed inzetbaar als hoofdverwarming. Hierdoor bespaart u niet alleen ruimte, maar bent u ook meteen af van die lelijke radiotoren.

Voordelen vloerverwarming en tegels

  • Tegels geleiden erg goed
  • Warmtebuffer; tegels houden warmte vast
  • Energiebesparing tot 20%
  • Wooncomfort
  • Luchtkwaliteit
  • Ruimtebesparing